Menu
EUR
Op deze manier ga je aan de slag met het bevestigen van rabatdelen

Op deze manier ga je aan de slag met het bevestigen van rabatdelen

Door: Handelsonderneming van Viegen B.V. Reacties: 0

Als je overweegt om je eigen rabatdelen te bevestigen, bijvoorbeeld voor het bouwen van een schutting, gevelbekleding of een tuinhuisje, dan is het belangrijk om stap voor stap te werk te gaan. Rabatdelen zijn planken die in elkaar grijpen door middel van een groef en een tong, wat ze ideaal maakt voor een strak en naadloos resultaat. In dit artikel leid ik je door het proces van het bevestigen van rabatdelen.

Voorbereiding

Materialen en gereedschappen

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle nodige materialen en gereedschappen hebt. Dit omvat de rabatdelen zelf, geschikte schroeven of spijkers, een boormachine of hamer, een zaag, een waterpas, meetgereedschap, en eventueel een ladder.

De ondergrond

Zorg dat de ondergrond of het frame waarop je de rabatdelen gaat bevestigen, stevig en waterpas is. Dit kan een bestaande muur zijn of een frame dat je hebt gebouwd van houten balken.

Het bevestigingsproces

 1. Meten en markeren
  Meet de lengte die je nodig hebt voor elk rabatdeel en markeer waar je moet zagen. Zorg ervoor dat de delen goed passen en houd rekening met eventuele uitzetting door vocht.
 2. Zagen
  Zaag het Zweeds Rabat op maat. Gebruik hiervoor een fijntandige zaag om splijten van het tuinhout te voorkomen. Zorg ervoor dat de zaagsneden recht zijn voor een naadloos resultaat.
 3. Eerste plank bevestigen
  Begin onderaan. Plaats de eerste plank horizontaal en zorg dat deze waterpas is. Bevestig de plank aan de ondergrond of het frame met schroeven of spijkers. Gebruik bij voorkeur roestvrijstalen schroeven of spijkers om roestvorming te voorkomen.
 4. Volgende planken
  Plaats de volgende plank zodanig dat de tong in de groef van de vorige plank past. Druk de planken goed tegen elkaar aan tijdens het bevestigen. Dit zorgt voor een strak en waterdicht resultaat.
 5. Schroeven of spijkeren
  Bevestig elke plank met schroeven of spijkers. Zorg ervoor dat je de schroeven of spijkers op de juiste plaats bevestigt, meestal door de tong zodat de bevestigingsmiddelen niet zichtbaar zijn na het plaatsen van de volgende plank.
 6. Hoeken en randen
  Bij hoeken en randen kan het nodig zijn om de rabatdelen in verstek te zagen, zodat ze netjes aansluiten. Meet zorgvuldig en gebruik een verstekbak voor nauwkeurige sneden.
 7. Laatste plank
  De laatste plank vereist mogelijk aanpassing. Meet de resterende ruimte en zaag de plank op de juiste breedte. Zorg ervoor dat deze stevig bevestigd is.

Afwerking

 1. Controleer op oneffenheden
  Ga na het bevestigen van alle rabatdelen over het oppervlak om te controleren op eventuele oneffenheden of uitstekende schroeven of spijkers.
 2. Behandeling
  Behandel de rabatdelen met een geschikte houtbehandeling om ze te beschermen tegen weersinvloeden. Dit kan een beits, lak of impregneermiddel zijn, afhankelijk van het type hout en de gewenste uitstraling.
 3. Onderhoud
  Vergeet niet dat houten rabatdelen onderhoud nodig hebben. Controleer jaarlijks op beschadigingen, houtrot of losse bevestigingsmiddelen en voer indien nodig reparaties uit.

Het bevestigen van rabatdelen is een uitdagende, maar bevredigende klus. Met geduld, precisie en de juiste voorbereidingen kun je een prachtig resultaat bereiken dat niet alleen qua uitstraling aantrekkelijk is, maar ook duurzaam.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €2.000,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!