Menu
EUR
Wat is het verschil tussen dibond en plexiglas?

Wat is het verschil tussen dibond en plexiglas?

Door: Handelsonderneming van Viegen B.V. Reacties: 0

Ben je bezig met een project waarbij je een keuze moet maken tussen dibond en plexiglas, maar weet je niet goed welk materiaal het beste past bij jouw wensen? Begrijpelijk, want hoewel ze vaak voor vergelijkbare doeleinden worden gebruikt, hebben ze elk unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel ontdek je de verschillen tussen dibond en plexiglas, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken voor jouw specifieke project.

Wat is dibond?

Laten we beginnen met dibond. Dibond is een merknaam voor een specifiek type aluminium composiet paneel. Het bestaat uit twee dunne lagen aluminium met daartussen een kern van polyethyleen. Deze samenstelling maakt dibond bijzonder licht, maar toch stevig en duurzaam. Het is bestand tegen weersinvloeden en roest niet, wat het een uitstekende keuze maakt voor zowel binnen- als buitengebruik.

Dibond is ook gemakkelijk te bewerken. Je kunt het boren, snijden, buigen en vormen zonder dat het breekt of barst. Dit maakt het een favoriet bij kunstenaars, fotografen en in de reclamewereld voor het maken van onder andere borden, displays en gevelreclame.

Wat is plexiglas?

Plexiglas, aan de andere kant, is een merknaam voor acrylglas, wat een soort plastic is. Het lijkt op glas, maar is veel lichter en ongeveer 30 keer sterker. Dit maakt plexiglas een veilig alternatief voor echt glas, omdat het niet gemakkelijk breekt. Als het toch breekt, dan versplintert het niet zoals glas, wat het een veiligere optie maakt, vooral in openbare ruimtes. Daarnaast is het ook mogelijk om plexiglas op maat te bestellen.

Plexiglas staat bekend om zijn helderheid en wordt vaak gebruikt waar transparantie belangrijk is, zoals bij vitrines, beschermkappen en als beglazing. Het is ook UV-bestendig, wat betekent dat het niet geel wordt onder invloed van zonlicht. Bovendien is plexiglas eenvoudig te bewerken en te vormen, waardoor het erg populair is voor zowel diverse toepassingen.

De belangrijkste verschillen

  1. Materiaal: Het meest voor de hand liggende verschil is het materiaal. Dibond is een aluminium composiet, terwijl plexiglas een soort acryl (plastic) is.
  2. Gewicht en sterkte: Hoewel beide materialen lichtgewicht zijn, is dibond sterker en stijver dan plexiglas. Dit maakt dibond geschikter voor toepassingen waar een hogere sterkte vereist is.
  3. Transparantie: Plexiglas is doorzichtig en biedt een glashelder zicht, terwijl dibond ondoorzichtig is. Als je dus iets nodig hebt dat doorzichtig moet zijn, is plexiglas de voor de hand liggende keuze.
  4. Duurzaamheid en weerbestendigheid: Beide materialen zijn duurzaam en weerbestendig, maar dibond is over het algemeen beter bestand tegen externe invloeden, waaronder weersomstandigheden en UV-straling.
  5. Toepassingen: Plexiglas wordt vaak gebruikt in situaties waar transparantie belangrijk is, zoals in beglazing, terwijl dibond populair is voor zijn sterkte en duurzaamheid in buitentoepassingen zoals gevelreclame.

Conclusie

De keuze tussen dibond en plexiglas hangt sterk af van de specifieke eisen van je project. Heb je een stevig, duurzaam materiaal nodig dat bestand is tegen alle weersomstandigheden? Dan is dibond waarschijnlijk de beste keuze. Zoek je echter een transparant, licht en sterk alternatief voor glas? Dan is plexiglas de weg te gaan.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €2.000,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!