Menu
EUR
Wanneer kies je voor heldere of opale polycarbonaat platen?

Wanneer kies je voor heldere of opale polycarbonaat platen?

Door: Handelsonderneming van Viegen B.V. Reacties: 0

Als je ooit een overkapping, serre of een andere constructie met lichtdoorlatende dakplaten hebt gepland, ben je vast de termen 'helder' en 'opaal' polycarbonaat platen tegengekomen. Maar wanneer is het nu het beste om voor heldere of opale polycarbonaat platen te kiezen? Laten we eens duiken in de wereld van deze veelzijdige bouwmaterialen.

De basis: wat zijn polycarbonaat platen?

Voordat we de specifieke types bespreken, is het belangrijk om te begrijpen wat polycarbonaat platen zijn. Polycarbonaat is een type thermoplastisch materiaal dat bekend staat om zijn indrukwekkende combinatie van lichtgewicht, hoge impactweerstand en transparantie. Deze eigenschappen maken het een populaire keuze voor diverse toepassingen, variërend van kassen en serres tot veiligheidsbeglazing en zelfs in de lucht- en ruimtevaart.

Helder polycarbonaat voor maximale lichtdoorlatendheid

Heldere polycarbonaat platen zijn transparant, vergelijkbaar met glas, en laten vrijwel al het zonlicht door. Ze zijn ideaal als je een ruimte wilt creëren met veel natuurlijk licht, zoals een serre, kas of een lichtstraat in je huis.

Voordelen van helder polycarbonaat:

  1. Natuurlijke belichting: Ze bieden uitstekende lichtdoorlatendheid, wat essentieel is voor plantengroei in kassen en voor het creëren van een heldere, open ruimte in serres of atriums.
  2. Uitzicht: Heldere platen bieden onbelemmerd zicht, wat ze ideaal maakt voor dakramen of overkappingen waar je van de lucht of sterren wilt genieten.
  3. Energie-efficiëntie: In sommige gevallen kan het gebruik van helder polycarbonaat helpen bij het verminderen van de behoefte aan kunstlicht, wat energie bespaart.

Overwegingen bij helder polycarbonaat:

  • Warmte en UV-straling: Hoewel sommige heldere polycarbonaat platen UV-bescherming bieden, kunnen ze nog steeds aanzienlijke warmte doorlaten, wat kan leiden tot oververhitting in bepaalde toepassingen.

Opaal polycarbonaat: diffuus licht en privacy

Opaal polycarbonaat platen zijn semi-transparant en bieden een meer diffuus licht. Dit betekent dat het licht, terwijl het door de plaat gaat, verstrooid wordt, wat resulteert in een zachtere verlichting.

Voordelen van opaal polycarbonaat:

  1. Diffuus licht: Opaal platen verspreiden het zonlicht, wat resulteert in een zacht, gelijkmatig licht dat ideaal is voor plekken waar je harde schaduwen en verblinding wilt vermijden.
  2. Minder warmte: Door de diffusie van licht, kunnen opaal platen helpen de warmteopbouw te verminderen, wat vooral nuttig is in warme klimaten of bij toepassingen waar temperatuurregeling belangrijk is.
  3. Privacy: Opaal platen bieden een zekere mate van privacy vanwege hun semi-transparantie, wat handig kan zijn voor overkappingen of scheidingswanden.

Overwegingen bij opaal polycarbonaat:

  • Verminderde lichtdoorlatendheid: Hoewel ze nog steeds veel licht doorlaten, zijn opaal platen niet zo helder als de heldere variant, wat een nadeel kan zijn in situaties waar maximale lichtdoorlatendheid gewenst is.

Jouw keuze is afhankelijk van de toepassingen en de voorkeur

De keuze tussen helder en opaal polycarbonaat massief platen hangt grotendeels af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Wil je een maximale natuurlijke belichting en onbelemmerd uitzicht, zoals voor een kas of serre, dan zijn heldere platen de beste keuze. Zoek je echter naar een oplossing die een meer gelijkmatige lichtverspreiding biedt, minder warmte doorlaat en wat privacy biedt, zoals voor een veranda of carport, dan is opaal polycarbonaat waarschijnlijk een betere optie.

Conclusie

Polycarbonaat platen, of ze nu helder of opaal zijn, bieden flexibiliteit en duurzaamheid voor een breed scala aan toepassingen. Door de unieke eigenschappen van elk type te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die het beste past bij jouw project en behoeften. Onthoud dat ongeacht je keuze, je profiteert van de sterkte, duurzaamheid en veelzijdigheid die polycarbonaat als materiaal te bieden heeft.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €2.000,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!