Menu
EUR
Wat zijn de verschillen tussen fijnbezaagd en geschaafd hout?

Wat zijn de verschillen tussen fijnbezaagd en geschaafd hout?

Door: Handelsonderneming van Viegen B.V. Reacties: 0

Als doe-het-zelver, houtbewerker of gewoon iemand die van klussen houdt, heb je ongetwijfeld al eens voor de keuze gestaan: ga je voor fijnbezaagd of geschaafd hout? Het lijkt misschien een klein detail, maar de keuze tussen deze twee soorten hout kan een groot verschil maken in het eindresultaat van jouw project. Laten we samen duiken in de wereld van houtbewerking om te ontdekken wat het beste bij jou past!

Wat is fijnbezaagd hout?

Fijnbezaagd hout is, simpel gezegd, hout dat direct na het zagen gebruikt wordt. Het wordt niet verder bewerkt, wat betekent dat het oppervlak ruwer is en de zaagsneden nog zichtbaar zijn. Dit geeft fijnbezaagd hout een robuuste en natuurlijke uitstraling, wat perfect is voor bepaalde projecten.

 

Wat is geschaafd hout?

Geschaafd hout daarentegen, heeft een extra bewerkingsstap ondergaan. Na het zagen wordt het hout machinaal geschaafd, wat resulteert in een gladder oppervlak. Geschaafd hout voelt prettiger aan en heeft een meer uniforme uitstraling. Het is vaak ook iets nauwkeuriger in afmetingen dan fijnbezaagd hout.

De verschillen op een rij

 1. Uiterlijk
  Het meest opvallende verschil is het uiterlijk. Fijnbezaagd hout heeft een ruwe, authentieke look, terwijl geschaafd hout gladder en meer verfijnd is.
 2. Afwerking
  Bij fijnbezaagd hout kun je de zaagsneden voelen en zien. Dit kan gewenst zijn voor een rustieke uitstraling, maar kan ook nadelen hebben bij het verven of lakken. Geschaafd hout is daarentegen makkelijker te schilderen of te behandelen, omdat het een vlakker oppervlak heeft.
 3. Afmetingen
  Geschaafd hout is vaak preciezer in afmetingen. Dit komt omdat het schaafproces het hout gelijkmatiger maakt. Fijnbezaagd hout kan kleine afwijkingen hebben in dikte of breedte.
 4. Gebruiksgemak
  Voor sommige projecten is het werken met geschaafd hout eenvoudiger. Het is makkelijker te hanteren, te snijden en te bevestigen. Fijnbezaagd hout kan daarentegen wat meer voorbereiding vereisen, zoals schuren.
 5. Prijs
  Over het algemeen is fijnbezaagd hout goedkoper dan geschaafd hout. Dit komt omdat er minder bewerking nodig is.

Welk hout voor jouw project?

Nu je de verschillen kent, is de volgende vraag: welk type hout is het beste voor jouw project? Dit hangt af van een aantal factoren:

 • Uitstraling:
  Wil je een natuurlijke, rustieke look? Dan is fijnbezaagd hout een goede keuze. Voor een meer afgewerkte, strakke uitstraling is geschaafd hout beter geschikt.
 • Toepassing:
  Voor buitengebruik, zoals schuttingen of tuinmeubelen, kan fijnbezaagd hout een interessante keuze zijn vanwege zijn robuuste uitstraling. Binnenshuis, waar een glad oppervlak vaak gewenst is, is geschaafd hout vaak de betere optie.
 • Budget:
  Als je budget een belangrijke rol speelt, kan fijnbezaagd hout aantrekkelijker zijn vanwege de lagere kosten.
 • Persoonlijke voorkeur voor bewerking:
  Ben je iemand die graag schuurt en bewerkt, of heb je liever materiaal dat direct klaar is voor gebruik? Jouw voorkeur in de mate van voorbereiding en afwerking speelt ook een rol.

Conclusie

De keuze tussen fijnbezaagd en geschaafd hout hangt dus af van persoonlijke voorkeuren, het type project en je budget. Door de kenmerken van beide houtsoorten te begrijpen, kun je een weloverwogen keuze maken die het beste bij jouw project past. Onthoud dat elk type hout zijn eigen charme en gebruiksgemak heeft. Welke keuze je ook maakt, elk houtproject begint met het begrijpen van het materiaal.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €2.000,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!